Educational supervisors’ opinions about their fields of task<p>Maarif müfettişlerinin görev alanlarına ilişkin görüşleri

Authors

  • Ahmet Yurdakul Pamukkale University
  • Türkay Nuri Tok Pamukkale University

Keywords:

Education, supervision, educational supervisor, guidance, investigation, Eğitim, denetim, maarif müfettişi, rehberlik, soruşturma

Abstract

The aim of this study is to present the opinions of educational supervisors on their job and development of the quality of supervision. To achieve this goal interview method which is one of the qualitive research methods was used. Data were collected from seven educational supervisor with an half-built  interview form. Then content analysis was done. According to the results It was found that educational supervisors opinions are collected under four dimensions; “opinions about guidance role, opinions about supervision role, opinions about carrying out guidance and supervision role together and opinions about improvement of supervision”. According to the results It was found that educational supervisors think that “ they cannot perform their guidance role sufficiently, they encounter with difficulties while performing supervision role, their roles are contradicted and their guidance role and supervision role should be seperated. And according to this data It is propsed that supervisors’ class supervision should be provided, the legistlation which will lead them to achieve the information and documents easily while supervision stage should be organized, the organizations about taking statements should be done, their supervision role and guidance role should be seperated and supervisors should be careful on their communication skills in order to break the prejiduces about them.

Extended English abstract is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.

 

Özet

Bu araştırmanın amacı denetim sisteminin en önemli aktörleri olan eğitim denetmenlerinin görev alanlarına ve denetimin niteliğinin geliştirilmesine ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Veriler yedi maarif müfettişinden yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Daha sonra veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. İçerik analizi sonucunda maarif müfettişlerinin görüşlerinin “rehberlik görevi ile ilgili görüşler, soruşturma görevi ile ilgili görüşler, rehberlik ve soruşturma görevinin bir arada yürütülmesi ile ilgili görüşler ve denetimin geliştirilmesine ilişkin görüşler” olarak dört ana tema altında toplandığı görülmüştür. Çalışmanın sonucuna göre maarif müfettişlerinin rehberlik görevini yeterince yerine getiremediklerini, soruşturma görevlerini yerine getirirken birçok zorlukla karşılaştıklarını, görev alanlarının birbiriyle çeliştiğini ve denetimin gelişmesi için görev alanlarının birbirinden ayrılması gerektiğini düşündükleri ortaya çıkmıştır. Elde edilen sonuçlara dayalı olarak müfettişlerin; ders denetimi yapabilmesinin yolunun açılması, soruşturma yaparken bilgi ve belgelere daha kolay ulaşabilmeleri için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması, ifade alabilmelerinin kolaylaştırılması için gerekli düzenlemeler yapılması, rehberlik görevleriyle soruşturma görevleri birbirinden ayrılması ve kendileri hakkında oluşan olumsuz ön yargıları kırmak için iletişim becerilerine özen göstermesi gerektiği önerileri getirilmiştir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Ahmet Yurdakul, Pamukkale University

Phd. Student, Pamukkale University, Faculty of Education, Education Department

Türkay Nuri Tok, Pamukkale University

Assoc. Prof. Dr., Pamukkale University, Faculty of Education

References

Akcan, E. ve Polat, S. (2015). Müfettiş denetiminin öğretmenlerin motivasyonuna etkisi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(40), 502-510.

Aküzüm, C., Özmen, F. (2013), Eğitim denetmenlerinin rollerini gerçekleştirmeyeterlikleri bir meta-sentez çalışması, Ekev Akademi Dergisi, 56, 97-120.

Bennett, T. (1997). Clinical supervision marriage: a matrimonial metaphor for understanding the supervisor-teacher relationship. (ED408246) Retrieved from http://www.eric.ed.gov/.

Bredeson, P.&V., Johannson, O. (2000). The school principal's role in teacher professional development. Journal of in-service education, 26(2), 385-401.

Coladarci, T. & Breton, W. A. (1997). Teacher efficacy, supervision, and the special education resource-room teacher. The Journal of Educational Research, 90(4), 230-239.

Demir, M. Ve Tok, T. N. (2015). Lisansüstü öğrenci görüşlerine göre eğitim denetimi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,6(2), 102-125.

Demirkasımoğlu, N. (2011). Türk eğitim sisteminin bir alt sistemi olarak denetim sisteminin seçilmiş bazı ülkelerin denetim sistemleriyle karşılaştırılması. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(23), 23-47.

Demirtaş, Z. (2010). Öğretmeni hizmet içinde yetiştirmenin bir aracı olarak denetim. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 9(31), 41-52.

Gündüz, Y., (2010). İlköğretim Okullarında Görev Yapan Yönetici ve Öğretmenlerin İlköğretim Müfettişlerine İlişkin Tutumlarının İncelenmesi. Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(2), 1-23.

Haney, J. J., & Lumpe, A. T. (1995). A teacher professional development framework guided by reform policies, teachers’ needs, and research. Journal of Science Teacher Education, 6, 187–196.

Kayıkçı, K. (2005). Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin denetim alt sisteminin yapısal sorunlarına ilişkin algıları ve iş doyumları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 44, 507-527

Kayıkçı, K. ve Şarlak, Ş. (2009). İlköğretimde Denetimin Etkili İşleyişini Zorlaştıran ve Zayıflatan Örgütsel Engeller, 1. Uluslararası Katılımlı Ulusal Eğitim Denetimi Sempozyumu, Ankara: 22-23 Haziran

Janssens, F.J.G. & Amelsvroot, G. (2008). School self-evaluations and school inspections in Europe: An exploratory study. Studies in Educational Evaluation 34 ,15–23

Manek, N. (2004). Developing coaching skills: A practical approach for education supervision. The Clinical Teacher, 1(2), 74-80.

Onchwari, G. & Keengwe, J. (2008). The impact of a mentor-coaching model on teacher professional development, Early Childhood Education Journal, 36: 19-24.

Özan B. M. Ve Özdemir, T. Y. (2011). Müfettiş ve Öğretmen Görüşleriyle Neden Denetim. 3. Uluslararası Katılımlı Eğitim Denetimi Kongresi, Mersin

Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Temsen, 22-24 Haziran 2011.

Özmen, F. ve Şahin, Ş. (2010). İlköğretim müfettişlerinin soruşturma görevini yerine getirirken karşılaştıkları sorunlar. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 15, 92–109.

Özmen, F. ve Yasan, T. (2007). Türk Eğitim sisteminde denetim ve Avrupa birliğiülkeleri ile karşılaştırılması. Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları, 204-210.

Resmî Gazete (2016). 6764 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun. 9.12.2016 Tarihli ve 29913 Sayılı Resmî Gazete.

Söbü A. (2005). İlköğretim müfettişlerinin sorunları (IV. Hizmet Bölgesi Örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas.

Şahin, S. & Çek, F. & Zeytin, N. (2011). Eğitim müfettişlerinin mesleki memnuniyet ve memnuniyetsizlikleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 17 (2), 221-246.

Taşar, H. H. (2000). İlköğretim müfettişlerinin rehberlik görevlerine ilişkin sorunlar (Gaziantep ve Adıyaman illeri örneği). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep, Türkiye.

Tavşancıl, E. ve Aslan, E. (2001). İçerik analizi ve uygulama örnekleri. İstanbul: Epsilon Yayıncılık.

Taymaz, H. (1997). Eğitim sisteminde teftiş, kavramlar, ilkeler, yöntemler. Ankara:TAKAV Matbaası

Taymaz, H. (2010). Eğitim Sisteminde Teftiş. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Tok, T. N. (2013). Who is an education supervisor? A guideor a nightmare? International Journal of Social Sciences and Education, 3(3), 752-769.

Tok, T. N. (2015). Farklı Gözlerden Maarif Müfettişleri. (Ed. Aydın, İ. ve Çınkır, Ş.) Prof. Dr.

İbrahim Ethem Başaran’a Armağan Eğitimde 52 Yıl İçinde, Ankara : Anı Yayıncılık,.

Yıldırım, M. C. (2009). Yapılandırmacı öğrenme paradigması ilkeleri açısından ilköğretim okullarında öğretimsel denetim uygulamalarının değerlendirilmesi. Yayınlanmamış doktora tezi, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malatya.

Yıldırım, A. Ve Şimşek, H. (2008) Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin yayıncılık

Yıldırım, M. C., Beycioğlu, K., Uğurlu, C. T. ve Sincar, M. (2011). Eğitim

müfettişlerinin görev alanları boyutunda karşılaşılan sorunlar. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(1), 1-21.

Yılmaz, K. ve Altınkurt, Y. (2011). Göreve yeni başlayan özel dershane öğretmenlerinin kurumlarındaki çalışma koşullarına ilişkin görüşleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 11 (2), 635-650

Downloads

Published

2018-01-06

How to Cite

Yurdakul, A., & Tok, T. N. (2018). Educational supervisors’ opinions about their fields of task&lt;p&gt;Maarif müfettişlerinin görev alanlarına ilişkin görüşleri. Journal of Human Sciences, 14(4), 5008–5019. Retrieved from https://j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/4618

Issue

Section

Educational Administration and Management