Self and other perception in university students<p>Üniversite öğrencilerinde ben ve öteki algısı
Keywords:
Self, self development, othering, prejudice, self-perception, Benlik, benlik gelişimi, ötekileştirme, önyargı, benlik algısıAbstract
All of the beliefs that we have about who we are, are called self-conception. In the first few months of life, the baby learns that it is a separate entity from the surrounding people and objects. Self-awareness, also defined as the ability to self-knowledge and self-understanding occurs when we begin to think that we have a separate existence from every object in the world. In line with standards set by community members on criterias like physical appearance, ability or morality, people compare themselves to others and people try to achieve these standards. The relationship between them is a dialectical relationship that mutually brings both sides into existence. We categorize everything and everyone that we perceive as different and assume that they are not like we are. However, these categories can give positive results as well as negative results. The stereotypes that affect our perceptions and interpretations about other people having language, religion, gender or physical differences restrain the use of fundamental rights and freedoms of many people living around the world on equal footing, and bring along any kind of discrimination, exclusion and restriction.
The main goal of this research, according to age group of 18 to 24 ocuurence of the self and the other perception and process of change is examine. The changes in this period which have great importance in personality formation classified nation, race, political opinion, religion, gender, physical differences or in the form of other categories that will arise during the study. Research is designed according to qualitative pattern. The universe of the research is formed of 177 the srudents of the Kafkas University. The study asked question "define to other concept" after participants were asked to write autobiographies. In the analysis of data was used content analysis method.
When the data of the research is considered, it is seem that the most obvious factor, which creates self-perception, are the personal characteristics in both gender (women participants more than men participants are). The following characteristics are "education", "hometown", and "family". From the obtained qualitative data, the most remarkable finding is when the women participants were talking abaut rhemselves in other words define themselves; they mentioned their personel characteristics more than participants. Men participants compare to women participants gave less information abaout themselves anf prefer giving explanation abaout the team they support.
In the other dimension of the research, the participants what understood from the other concept and what characteristics perceived the other was tried to determine. The findings show that female participants give more importance to personal traits than male participants. Later, they defined groups with different races, nations and political views as the other. It is a surprising finding that religion/sectarian differences come in the last order while the other is defined. Findings include that the gender factor is in the last order, while the other is identified.
Extended English abstract is in the end of PDF (TURKISH) file.
Özet
Benlik kavramı kişinin kendine dair inançların toplamına denir. Yaşamın ilk birkaç ayında bebek, etrafında var olan insan ve nesnelerden ayrı bir varlık olduğunu öğrenir. Kendini bilme ve anlama yetisi olarak da tanımlanan Benlik farkındalığı dünyada varolan her objeden ayrı bir varoluşu taşıdığımızı düşünmeye başladığımızda oluşur. Fiziksel görünüm, yetenek ya da ahlak gibi birçok alanda toplumun oluşturduğu standartlar doğrultusunda insanlar kendilerini ötekilerle karşılaştırır ve bu standartları yakalamaya çalışır.
Ben ve öteki arasındaki ilişki bir diğerini var kılan, diyalektik bir ilişkidir. Öteki olarak algıladığımız her şeyi ve herkesi kategorilere ayırırız. Fakat bu kategoriler olumlu sonuç verebileceği gibi olumsuz sonuçlar da verebilmektedir. Zaman zaman olumsuz olarak değerlendirilen farklılıklar, sahip olduğumuz algılarımızı ve yorumlarımızı etkilemekte, öteki olarak değerlendirilen kişilerin, her türlü ayrım, dışlama veya ön yargıyı beraberinde getirmektedir. Bu nedenle bireylerde (18-24 yaş arası) öteki ve algısının nasıl vücut bulduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Bu araştırmada amaç, 18-24 yaş grubunun ben ve öteki algısını cinsiyet ve yaşadığı bölgeye göre incelemektir. Bireyin kişilik oluşumunda büyük öneme sahip olan bu dönemdeki “ben” ve “öteki” algısı millet, ırk, siyasi görüş, din, cinsiyet, bedensel farklılıklar ya da çalışma sırasında ortaya çıkacak diğer kategoriler şeklinde sınıflandırılmıştır. Araştırma nitel yönteme göre desenlemiştir ve verilerin analizinde, içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evreni Kafkas Üniversitesinde eğitim gören 177 öğrencilerinden oluşturulmuştur. Çalışmada “öteki ya da diğeri kavramını tanımlayınız” şeklinde açık uçlu tek bir soru sorulmuş, ardından katılımcılardan otobiyografi yazmaları istenmiştir.
Araştırmanın verileri göz önünde bulundurulduğunda her iki cinsiyetin de (daha fazla kadın katılımcıların) benlik algısını oluşturan en belirgin faktörün “kişisel özellikler” olduğu ifade edilebilir. Bunu takip eden ve dikkate değer bir yaygınlıkta ifade edilen özelliklerin ise “eğitim”, “memleket” ve “aile” olduğu gözlenmiştir. Elde edilen nitel verilerde kadın katılımcıların kendilerini anlatırken kişisel özelliklerinden, erkeklerden daha fazla bahsetmeleri en dikkat çekici bulgudur. Erkek katılımcılar kadın katılımcılara göre kendileri hakkında daha az bilgi vermiş kişisel başarıları ve tuttukları takım konusunda açıklamalar yapmayı tercih etmişlerdir.
Çalışmanın diğer boyutunda katılıcıların öteki kavramından ne anladığı, ötekini hangi özelliklerine göre algıladığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgular kadın katlımcılar kişisel özelliklere, erkek katılımcılardan daha fazla önem verdiğini göstermiştir. Daha sonra farklı ırk, millet ve siyasal görüşe sahip olan grupları öteki olarak tanımlamışlardır. Öteki tanımlanırken din/mezhep farklılıklarının son sıralarda gelmesi şaşırtıcı bir bulgudur. Öteki tanımlanırken cinsiyet faktörünün son sıralarda olması da bulgular arasındadır.
Downloads
Metrics
References
Aslan, Sevda. & Güven, Mehmet.(2015). Benlik Gelişimi Sürecinde Ayrışma ve Bireyselleşme. Ankara: Anı Yayıncılık.
Aslitürk, Ersin., (2013). Hepimiz Çaresiz Miyiz? Kaygı, İnkâr ve Narsistik Temizlik Ekseninde Milliyetçilik ve Dincilik. [Internet-02.22.2013] www.elestirelpsikoloji.org/arsiv/01/asliturk.html
Boeree, George.(2006).Alfred Adler (1870-1937) Personality Theories, Psychology Department Shippensburg University
Bloom, Paul. (2013). Just Babies: The Origins Of Good And Evil. Https://www.Amazon.Com/Just-Babies-Origins-Good-Evil/Dp/0307886840
Chodorow, Nancy J. (2005). Duyguların Gücü: Psikanalizde, Cinsiyette Ve Kültürde Kişisel Anlam: İstanbul: Metis Yayınları
Corey, G. (2005). Psikolojik Danışma, Psikoterapi Kuram Ve Uygulamaları, Ankara: Metis Yayınları
Demirtaş H. Andaç Sosyal Kimlik Temel Kavram Ve Kuramı, Varsayımlar Http://Dergiler.Ankara.Edu.Tr/Dergiler/23/665/8472.Pdf.
Friedman, W., Robinson, A. B., & Friedman, B. L. (1987). Sex Differences İn Moral Judgments? A Test Of Gilligan’s Theory. Psychology Of Women Quarterly, 11, 37-46.
Gölbaşı, H., Mazlum, A. (2010). Çatışma Odağında Alevi-Sünni İlişkileri Ve "Öteki" Algısı. Uluslar Arası İnsan Bilimleri Dergisi
Hesapçıoğlu, M.(2009). Hesapçıoğlu İle Yapılan Görüşme; Marmara Üniversitesi
İzmir, M.(2013). Öznenin Diyalektiği: Hegel, Sartre Ve Lacan. İstanbul: İmge Yayınevi.
Kağıtçıbaşı,Çiğdem.,(2010). Günümüzde İnsan ve İnsanlar Sosyal Psikolojiye Giriş, İstanbul: Evrim Yayınları.
Kuzgun, Yıldız.(2002). İlköğretimde Rehberlik.Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
Marcus , İndy B., Manaster, Guy. & Spencer, David. (1999).Client And Counselor-Trainee Early Recollactions: A Manifest Content Comparison, The University Oftexas Press. The Journal Of Individual Psychology, 55, 1), 83-90
Mc.Clain, M. P. (2005). Assessing The Relationship Between Encouragement &Social İnterest: An Adlerian Perspective. Unpublish Doctor Thesis, Lowa State Ünivesity.
Miranda, Alexis & Umhoefer, Debra. L.(1998). Depression And Social İnterest Differences Between Latinos İn Dissimilar Accultration Stages, Journal Of Mental Health Counselingacademic Research Library; 20, 2), 59-171
Myers, G. (1994). Targeting The New Professional Woman: How To Market And Sell To Today’s 57 Million Working. Chicago: Probus. 79 -94.
Özdemir, E. (2009). Cinsiyet Bazlı Farklılıklar Ve Erkek Tüketicilere Yönelik Pazarlama Stratejileri. Electronic Journal Of Social Sciences. Uludağ Üniversitesi.
Schneider, K.C., Rodgers, W.C., Bristow, D.N. (1999). “Bargaining Over The Price Of A Product: Delightful Anticipation Or Abject Dread?”. Journal Of Product And Brand Management, 8 (3), 232-243.
Schnopper, Dominique (2005). Sosyoloji Düşüncesinin Özünde “Öteki” ile İlişkisi, Ayşegül Sönmez (Çev.) İstanbul: İstanbul Bilgi Ünşiversitesi Yayınları.
T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı (2010). Özürlülüğe Dair Ayrımcılığın Ölçülmesi Araştırması. Ankara: Özida.
Vinnicombe, S. & Colwill, N.L. (1995). The Sence Of Women İn Management. London: Prentice Hall.
Yıldız, Murat ( 2006). Benlik-Kavramı ve Benliğin Gelişiminde Dinin Rolü. Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı, 23, 87-127.
Yeşilyaprak, Binnur. Bireyi Tanımada Test Dışı Teknikler, Ankara: Nobel Yayınları
Downloads
Additional Files
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.